‘Karşıyaka Kentsel Gıda Strateji Belgesi’ Hazır
Karşıyaka Belediyesi, dünyanın karşı karşıya olduğu gıda krizi ile mücadelede Karşıyaka’yı daha dirençli kılabilmek adına öncü bir vizyonla “Kentsel Gıda Strateji Belgesi” hazırladı.
Türkiye’de ilk kez bir ilçe belediyesi tarafından oluşturulan; agroekolojik, katılımcı, adil ve yerelcil olarak tanımlanan 4 temel ilke çerçevesinde 8 strateji ve 75 eylem önerisinin yer aldığı belge, 22 Ağustos’ta geniş katılımlı bir toplantıyla kamuoyuna tanıtılacak.
Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Karşıyaka’nın bugününü değerlendirerek ve geleceğe dönük hedefler koyarak gıda stratejimizi hazırladık. Gururla söylüyorum ki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden sonra Türkiye’de bu belgeye sahip olan ikinci belediye biziz” dedi.
Özgün Yönleriyle Türkiye’de İlk Ve Tek
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde, gittikçe derinleşen küresel gıda krizine karşı kenti daha dirençli hale getirmek amacıyla Haziran 2022’de hazırlık çalışmalarına başlanan “Karşıyaka Kentsel Gıda Strateji Belgesi” tamamlandı. Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de hazırladığı belgeden farklı olarak Karşıyaka, özgün ve yenilikçi yönleriyle Türkiye’de ilk ve tek olan bir çalışmaya imza attı. Özellikle, katılımcı araçlarla hazırlanması ve kırsal alanlarla bağını koparmak üzere olan bir kentsel yerleşme-ilçe ölçeğinde yayınlanmış olması, Karşıyaka Kentsel Gıda Strateji Belgesi’nin en önemli farklılıkları oldu.
Bilimsel Veriler, Katılımcı Araçlarla Buluştu
Doç. Dr. Emel Karakaya Ayalp (koordinatör), Dr. Fatih Tatari ile Orkun Doğan’dan oluşan ana proje ekibi tarafından BAYETAV’ın destekleri ve Karşıyaka Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün iş birliğinde hazırlanan belgeye; kentli yurttaşlar, tarım-gıda alanında faaliyet gösteren sivil toplum bileşenleri, akademisyenler, merkezi ve yerel kurum-kuruluş temsilcileri, üreticiler, üretici örgütleri ve özel sektör bileşenleri de katkı sundu. Bu kapsamda Haziran 2022 ve Nisan 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırma, analiz, sempozyum, forum, atölye ve çalıştaylar doğrultusunda temel ilke, strateji ve öneriler belirlendi. Tüm bunların ışığında belge; uzman ekibin ürettiği bilimsel veriler ile katılımcı ve paydaşların önerilerine dayalı bir çalışmanın ürünü olarak, Karşıyaka Belediyesi’nin prestij projeleri arasındaki yerini aldı.
İşte 4 Temel İlke Ve 8 Strateji
Karşıyaka Gıda Strateji Belgesi’nin dört temel ilkesi agroekolojik, katılımcı, adil ve yerelcil olarak tanımlandı. Bu ilkeleri somutlaştıran 8 strateji de şöyle sıralandı:
· Gıda Tedarik Zincirinin Kısaltılması.
· Karşıyaka’da Gıdanın Kent Bölgesi’nin Kentsel ve Kırsal Koruma Odaklı Tanımlanması.
· Agroekolojik Tarımsal Üretimin Desteklenmesi.
· Katılımcı Yönetişim Modelinin ve Yeni Organların Kurulması.
· Üreticilerin ve Tüketicilerin Örgütlenmesi.
· Kayıp ve İsrafın Azaltılarak Atık Yönetiminin Sağlanması.
· Herkes için Adil, Erişilebilir, Güvenilir ve Güvenli Gıda ve Su Sağlanması.
· Kriz ve Afet Dönemlerinde Gıda Sistemi’nin Yönetilmesi.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)